ДУШИ НА БОГОМИЛИ
Живеете незнайни.
Дух свят ли ви окриля?
О вие, всеотдайни
души на богомили!
Божествени скрижали
на своя род дарили,
а той... не ви пожали,
пресвети богомили.
В тъмата накъде ли
се лутате без сили,
а нямате предели -
души на богомили.
Все благото за други,
за други отредили,
не дирите заслуги -
души на богомили.
Искрица да припалне -
къде ли сте се скрили?...
О, души страдални -
души на богомили!
Щом се свят засрива -
тук пак сте се родили...
О, души все живи -
души на богомили!...
Сред нас сте пак сияещи
в Рила - новокрили.
О, души ухаещи -
души на богомили.
Мисиите нови
отново преоткрили,
о, души Христови -
души на богомили.
Кротки и смирени
сред мрачините гнили,
в дух непримирени -
души на богомили.
С обич заискряла
от Бога святост пили,
о, души-кристали -
родни богомили!
Сред тиня, злъч, омраза
- бедни, неунили -
излъчвате все радост...
О, вие, богомили!
В метежно смразно време,
в бури замълнили,
съдбовното ви бреме
е Дух на богомили.
© Невяна Керемедчиева Todos los derechos reservados