9.04.2008 г., 14:15 ч.

Души на богомили... 

  Поезия
1198 0 5

ДУШИ НА БОГОМИЛИ

Живеете незнайни.

Дух свят ли ви окриля?

О вие, всеотдайни

души на богомили!

 

Божествени скрижали

на своя род дарили,

а той... не ви пожали,

пресвети богомили.

 

В тъмата накъде ли

се лутате без сили,

а нямате предели -

души на богомили.

 

Все благото за други,

за други отредили,

не дирите заслуги -

души на богомили.

 

Искрица да припалне -

къде ли сте се скрили?...

О, души страдални -

души на богомили!

 

Щом се свят засрива -

тук пак сте се родили...

О, души все живи -

души на богомили!...

 

Сред нас сте пак сияещи

в Рила - новокрили.

О, души ухаещи -

души на богомили.

 

Мисиите нови

отново преоткрили,

о, души Христови -

души на богомили.

 

Кротки и смирени

сред мрачините гнили,

в дух непримирени -

души на богомили.

 

С обич заискряла

от Бога святост пили,

о, души-кристали -

родни богомили!

 

Сред тиня, злъч, омраза

- бедни, неунили -

излъчвате все радост...

О, вие, богомили!

 

В метежно смразно време,

в бури замълнили,

съдбовното ви бреме

е Дух на богомили.

© Невяна Керемедчиева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??