Есента...
С мълниите огън стъкнаха
Северните ветрове
и очаквано домъкнаха:
„Есенните светове́“...
Сякаш глутници в нощи́те
всеки вятър с бяс реве
и се гонят из горите –
като диви зверове́...
Изведъж и земетръсна
разпиля се красота
щом разкошен грозд откъсна
вихър, бродещ в самота...
Есента с талант нашари
пак горите със финес,
но разчо́пли болки стари –
уж забравени до днес!...
После вдъхна на цветята
с чар упойващ аромат,
а превъра и Луната –
в диск от слънчогледов цвят...
... но като гердан нанизан
ще се заредят едни:
със пресилен оптимизъм
идващи капризни дни...
Ще се радваме когато –
в някакъв момент поне́ –
Слънце грейне, щом мъглата:
духнал вятър отнесе́...
И какво от днес нататък
във Живот със ветрове!?...
Всеки път ли ще е кратък –
дето сутрин ни зове́!?...
... Вече много по-раними
чувствата ни може би́ –
в пътища необясними
Есента ще подмени́...
И в „добавеното“ време
може „вечната“ любов –
първа в „Пътят“ да поеме
да си търси „За́вет“ нов!...
Но не ще и́ бъде лесно,
че във всеки нов завой
няма нищо интересно
за да и́ предложи той!...
Удивително еднакви
пътищата са сега:
и далечни, и очаквани –
все забулени в мъгла...
И мъгла се стеле сякаш –
тъжен, траурен покро́в
и да свие вятър чакаш,
търсещ „Новата“ любов...
... Знаем, че ще има но́щи,
във които като в сън,
(но недосънуван о́ще)
ще ни тегли пак навън
и за лятото ще жалим
с топлите му щури дни,
във небето пак да палим:
падащи безброй звезди...
Есента е Неизбежност
с вятър, със мъгли и с дъжд,
но и:
с Подарена нежност –
преживяна неведнъж...
Идва тя и пребогата
с много щедрост в Зрелостта:
с плодовете и с цветята...
... В семената: с Мъдростта!...
Есента е за да вникнем
в Про́мисъл привидно строг:
„Пак Животът да поникне –
как е мислил мъдро Бог!...“
А Животът е „цикличност“
и във гози нов сезон,
тука всички галактични
сили действат в унисон...
Но от мисълта ни „втри́са“
и от „страшният“ въпрос:
– Щом Земята извърти́ се
по небесната си ос –
ние пак ли ще сме тука
умъдряли след това,
а Животът ще е слу́ка
в старите си правила́?...
Пак ли ще си бъдем земни –
не „безплътни духове́“?...
Влюбени и безпроблемни
вече в Нови ветрове...
Епилог:
... без да пита, без да хлопа
просто Есента дойде́
днес, а с нея във Живота
и Въросът: Накъде́?...
Но без отговор реален
са въпросите безброй
тук за Вечността оставени...
... А от тях е част и той!...
04.10.2019.
© Коста Качев Todos los derechos reservados