Животът е една кратка вечност
и постоянна борба срещу вятъра,
споменът винаги стои далечен,
а всичко останало е само театър.
Крепостта си за в бъдеще изгражда,
а миналото го укрепва и мотивира,
даже собственият му глас се обажда –
цар Спомен накрая ще триумфира.
Макар и жертвите да са безброй,
царят собствената си съдба плете,
въпреки никакъв успех да няма той –
историята някога за него ще чете.
Войната на живота продължава
и когато крепостта е под обсада,
а заповедта е – никой да не шава,
дори цар Спомен да гори на клада.
© Никица Христов Todos los derechos reservados