Във мисли от тръни горят сетивата,
без болка останали в топлата нощ…
Във ледена пара изгарят душата,
потънали в своя ограбен разкош.
И някак без думи крадеш от Морето,
плетейки го в тихи слова от стъкло,
а то през вълните ти шепне в ушето,
забравяйки своето сляпо око…
Омайваш го както омайваш и други!
О, мила ми синя прекрасна Луна,
аз знам невярна си ти за съпруга!
Ах, топлейки моята стара душа…
За Слънцето помня, как с него си била,
в игра по небесния път от кристал!
Как в хладна любов тихо пленила си,
лъчи от горещия му огнен воал.
И как сте се гонели там нависоко,
сред птичите мощни въздушни вълни…
Там надалеч в на тайфуна окото,
където не спира сега да вали,…
Защото излъга, Лунице, Слънцето жарко
и пламна във ярост грамадния диск -
повлече след себе си старо и малко,
във адската пещ след лунен сюрприз…!
А после Морето ти тихо потърси,
омая го с твоите крехки сълзи…
Да може дълга ти от огън да върне,
на още горящите крехки души…!
Кажи ми, о бедна студена съпруго,
не ти ли омръзна живота в лъжи?!
Кажи ми! Не искам нищичко друго,
а само… Ех, тези лунни очи!...
И в мисли отново горят сетивата,
без болка останали в топлата нощ…
Пред погледа влюбен тих на Луната…
Би ли отказал от този разкош…?!
© Христо Стоянов Todos los derechos reservados
от едни щастливи години, когато четях първите
стихове на Хайне...
Ах, ти си като цвете,
Тъй чиста, нежна, жива;
Поглеждам те и скръбно
Сърцето ми се свива.
С молитва бих докоснал
Главицата лъчиста,
Бог нека те запази
Тъй жива, нежна, чиста.