Изтъкаѝ ми от прежда сърните, Старице
и нека в огъня шепнещ да припнат
стадата им, снегът под копитата
да пада и пука във въглените...
Декември е топъл и пушекът южен на чайовете
стопля сърцата ни, лятото идва, присяда
до душите ни, завити с юргани и казва:
- Станете! Сега е истинско лято...
Полъхът северен на смълчаните ледени степи,
бездушен и мъдър – като окото на бухал ,
не бива да стяга душите ви
повече!
Затова свалете палтата, чорапите, шаловете,
хвърлете в камината хапчетата!
Къде е тази зима? Аз ви казвам –
ей ви истинско лято!
И през преспите, под падащи липови мъхове,
светлината, дето замръзва като ангел във ручеите,
изправете се - голи и млади, и смели – под слънцето.
Под слънцето, което пак ще е същото слънце
и както не сте през живота си правили никога...
Засмейте се звънко и тичайте, тичайте...
Както си хрупат тогава, край потока забравен от нимфи,
сърните ще трепнат, ще надигнат глави
и бели в снега с почуда ще видят
за пръв път в гората не човекът озъбен,
със пушка в ръката, не зверът първобитен,ловецът, кошмарът,
А Човека, Земята
и всичко различно...
Изтъкаѝ ...
Изтъкаѝ ми от прежда сърните, Старице
и нека в огъня шепнещ да припнат
стадата им, снегът под копитата
да пламне и стопли в сърцата ни въглените...
Въглените –
те с чаят парещ във душата ми ще помнят, припяват и празнуват единствено
- лято декемврийско.
© ВЕСЕЛИНА Todos los derechos reservados