Този тирс ми тежи, Дионисе любими!...
Следвах твоите стъпки хиляда години.
Връзвах гроздове сладки в лъчите на зноя,
бях ти вярна до гроб – тиха в сянката твоя.
Не ме гледай така... Днес в нощта съм незрима.
Само питам с тъга, бях ли твоя любима?
Не разливай духа си - буен, луд като вино.
Не ми пращай сатири – исках тебе да имам...
Натежа твоят тирс, Дионисе любими!
Луда нощ ни събра, луда нощ раздели ни…
Всеки грозд ме боли и снагата ми цяла
тишината преви в коренището бяло.
Ред е плод да сбера, с някой смъртен да вържа,
да разпукам зърна, сочна гръд да разкърша,
да налея шира и с мъстта да се слея
като вино в нощта, с някой друг да се смея…
За последно ела – тази нощ е голяма,
ще танцувам сама - сто сатири ще мамя
и ще пия за теб, моят бог, вино младо
и ще вия снага на робиня-менада...
За последно. Сега! От любов умори ме!
Като своя жена, само миг укроти ме.
И когато зората всяка болка превърже
ще си тръгнем сами - този тирс ще е скършен.
© Нели Господинова Todos los derechos reservados
zelena (Силвия Райчева)
danigallery (Йорданка Господинова)
valia1771 (Ивон ):
Черна_Роза (Жулиета Великова):
Жулли (Юлия Димитрова):
ДВАТА_ВЪЛКА (АГОП КАСПАРЯН ):
magnum (Венцислав Янакиев):
Traum (Цвети Йорданова):
rozita-p (Росица )
plami-6 (Плами ):
линасветлана (Светлана Караколева):
Поздравления, Нел!
Довереница (Дочка Василева)
rumpel (Румяна Пелова):
feia (Вилдан Сефер):
velikataniki (Николина Милева
zikito (Милена Велева-Митева):
petinka67 (Петя Кръстева)
vodoleia (Водолея )
maistora (Красимир Тенев)
Neon (Мими )
mariankrystev (Мариан ):