Но това бе само спомен…
А каютата ми толкова е тясна -
стените все люлеят се надясно
и сякаш с всяка следваща минута
все по-безличен става кръгозора.
А морето, ах морето, безрезервно
е все тъй неприветливо и черно.
И на палубата винаги се лутат
едни и същи духове и хора.
А аз заспивам като бебе в люлка
и затворя ли очи - те виждам булка,
в бяла дълга рокля… И си спомням
колко много време ни дели. Ала мечтая…
Срамежливо как сме двама -
седнали на пода - онемели до забрава
със усмивки на актьори – клоуни,
но с усмивки никога престорени.
Как втренчени във малките детайли
очите ни се търсят неизменчиво
без онези думи - тъй изтъркани –
тъй болнаво избелели по езиците.
Че цялото познание за думите
се крие във мълчанието по устните.
Онези устни, в които ме потапяше
и аз най-подире жив се давих
като моряк, скочил сам зад борда...
Yo no soy marinero,
Soy capitan!
(На Лили)
20.02.2010
© Александър Тодоров Todos los derechos reservados
П.П. Благодаря.