Невидимото щастие празнувам
далече нейде от тълпата,
която беше свикнала да чува -
как мъка тегне ми в душата.
И болката ми как разтваря се
в сълзи прочели до съчувствие -
несподелените ми вечно, залези,
изгрели в някакво изкуство...
А днес, защото онемяла е -
тъгата в моето спокойствие,
за драма публиката огладнява ли,
или "поне" психическо разстройство?...
Не знам, но искам да е ясно,
че аз не премълчавам истини.
Разбира се, че мойто място
не е във ниското - сред низките,
които плачат лицемерно,
но гладно хранят празнотата
с любовни мъки и раздели,
и всяка чужда нищета...
А аз уверено ще давам глас
на мойта сбъдната блаженост,
но не със стихове в захлас
и стонове на страстна нежност.
Ще бъда нечия сълза в окото,
понякога ще изпълзя в усмивка,
ще бъда примката на злото,
или за някого - почивка...
Ала не бих си сторил този грях -
да обяснявам словом любовта си.
Съвсем достатъчно не я живях
преди смъртта да ме угасне...
Не търся хорско одобрение
за туй, че мога да обичам,
след сто урока по смирение
и още толкова отричане.
Така - лиричния ми тост,
за чийто повод се надявах,
дано отекне чак при Господ,
но тихо! Да не чуе Дявола...
©тихопат.
Данаил Антонов
13.08.2024
© Данаил Антонов Todos los derechos reservados