Не позволявай да изстине огънят на вдъхновението.
Разпалвай непрестанно пламъка му чист.
То води ни през праговете на вълнението
към точния баланс на всеки стих.
Поетът трябва винаги да бъде влюбен
или с ненавист люта да пламти.
Без любовта или омразата поетът е изгубен.
Гласът на лирата във него няма да звучи.
Да бъдем уравновесени, мъдростта ни повелява,
но без емоции поезията не върви.
Така поетът и мъдрецът в мен се съчетават,
когато пламъкът на любовта гори.
© Никола Берчев Todos los derechos reservados