Песен за Йерусалим
Дошлите отдалеч възкликват силно, видят ли
таз крепост със стени от камък нерушим;
на Святия Му хълм от Господ Бог съзидан e
Йерусалим.
Тоз, Който е с престол в небесните селения,
обикнал е Сион и той Му е по-мил
от всички градове и здрави укрепления
на Израил.
Сравняват по света палатите ти с кошери,
защото си на мед и злато тъй богат,
че приказни неща се казват за разкоша ти,
о, Божи град!
— Познават ме надлъж наред с дивака, грубия,
търговецът от Тир, синът на Вавилон;
за всекиго е чест, посочат ли го в Нубия
с „Роден в Сион”.
Дайретата звучат и пълнят се стаканите,
дете в Йерусалим когато се роди,
защото него Бог дори сред ураганите
ще утвърди.
О, земни племена, започне ли Всесилният
да пише в книгата на вечния живот,
добре ще е за тоз, що има кръв от милия
Сионски род.
Йерусалиме свят, орящият на нивата,
придворният певец, жената, що тъче,
ще пеят вси от теб, че изворът на живата
вода тече.
(Стихотворението е парафраза на Псалм 87, по еврейската номерация. Сион е друго име на Йерусалим. Поради липса на подкатегория за религиозна поезия, слагам във "философска".)
© Тошко Todos los derechos reservados