По „Затворница”
от Андромаха (Белла)
Пак по чуждите сънища скитам
и живея във чужди мечти,
чужди тайни - небета ми вплитат...
в облаци, а дъждът им горчи
от страха,
който бавно се трупа
свит във точица някъде там.
Тих, невидим (дори и през лупа),
но ужасно, ужасно голям.
Нямам толкова сила във вятъра
да събарям миражни стени.
Нямам даже пролука отнякъде
да надзърна... там, дето боли.
Килиите не винаги са каменни,
с плъхове и плесен, потни от студа.
Биват и замъци, от слънце огряни,
от портите им властелин държи ключа.
И за ковчег с непреживяни грехове
от свещ угарки богът подарява.
А после в златна рамка си портрет
в живота нов сред червеи и плява.
Тяло овъгляват съжаления,
виното го превръщат във вода.
Окованата Любов в забвение,
очите дави в мъничка сълза.
В лоно на изгарящите залези
изгреви се раждат страстни.
Нощите са връзка между тях,
сърцата влюбени – подвластни.
Тъгуваш пак по първото „Обичам те!”,
но за раздялата все още няма лек.
И помниш миговете на привличане,
целувките на най-любимия човек.
Все още искаш по трева да тичаш,
боса да танцуваш под дъжда,
в шепите звезди-светулки да ловиш,
милвайки заспалата сърна.
И продължаваш да търсиш пролука
по Пътя на своята болка.
Душевни бедняци те отминават,
дори не прошепват: „Горко й!”
© Вили Тодоров Todos los derechos reservados