Той живееше отдалечено,
в градче
в едно съвсем отдалечено време,
но не чак толкова, често,
понеже
всъщност – по веднъж в годината,
на гимназията на най-високия комин
пристигаха
семейство щъркели, които нарушаваха
щастливо
неговото ежедневно усамотение,
в което той
полираше кристали.
В тези обикновени инак стъкълца
светлината беше
някак
по-различна
и той превръщаше я в хиляди цветя,
защото ги полираше.
Те имаха най-странни форми,
но по негово пречупваха
желание вълшебно
всяка гледка и всяка случка
придобиваше
особено значение,
а всеки спомен беше
скъпоценност.
Той беше майстор
и когато
ги настройваше във сложни комбинации,
се превръщаше някак
в магьосник
и пътуваше ту в миналото,
ту в бъдещото време – далеч
от своето усамотение и
от провинциалното си ежедневие.
И никой не можеше да разбере
в това градче
къде е той сега,
с кого е
и кога
ще се завърне
от далечното си пътешествие.
В началото го смятаха за
откачалка, странна птица
и така нататък, понеже
от своя залък късаше
в името на чудните кристали.
Но когато,
ах, когато
в един почти невероятен вторник
полировачът,
изработи
сам най-приказния камък
и като щъркел в края на сезона
си замина,
просто отлетя далече от комина,
където неизменно щеше пак да дойде зима,
и беше вероятно вече
на земя отдалечена,
във своята мечтана къщичка
на истината,
тогаз му завидяха.
И нямаше ни капка
благородство
във това, че на купчина
изгориха
апокрифните му записки
с чертежи,
разни тайни и открити технологии
и други тям подобни,
и разрушиха
полировачната машина,
тъй като
някой друг
когато трябваше в това градче
да прихване занаята,
никой не разбра
потребността на полировача,
а беше вече късно
безвъзвратно.
Единствено едно момче,
навярно още не и ученик,
играеше си
на една поляна,
пълна с еделвайси
и обсипана от семе на глухарчета,
край едно поточе бистро,
си играеше
със речни камъчета
и заделяше
във десния си джоб,
дори и без да знае,
че са скъпоценни,
най-бляскавите, най-шарените
и най-красивите.
То просто бе в началото
на младостта си,
която още можеше –
да обещава,
че момчето
ще остане
до сърце и живородна кръв,
даже вече като мъж,
вярно
на страстта си.
© Стоян Радулов Todos los derechos reservados