Веднъж както си вървях,
загледан там в далечината,
едно детенце аз съзрях,
проблясък в тъмнината.
С две протегнати ръце
и поглед тъжен, но човешки,
с примряло сърчице
от изпокъсаните дрешки.
Седнало бе то да проси,
хляб, стотинки, каквото има,
и не задаваше въпроси,
стига да изкараше и тая зима.
И поспрях, приседнах малко,
сълзи ми заблестяха в очите
и мислех си: Колко е жалко
да убиваме на децата мечтите.
После станах и оставих му парички,
тръгнах си, а то ми рече
с насълзени, грейнали очички,
благодаря ти, благодаря ти, човече!
© Илия Левков Todos los derechos reservados