САТИРА
Все мътиме водите в гьола,
над който цял живот стоим!
Съдбата ни – Съдба на вола!...
Ний над тресавище градим!
А паднеме ли, мътим гьола!...
И пътят ни не води в „Рим”...
Качен е Дявол на Престола...
И ний безропотно мълчим?!
Тъй караме на поразия
безропотните си дела.
И само за една филия
ний веем чужди знамена!
Дошъл от Пъкъла в Живота,
Той нас във Пъкъл ни е сврял!
Нещата, както иска, мота!
И хич за нас не го е жал...
Това във блатото ни води!
Това са смъртни грехове!
Нима във другите народи
Съдбата се така кове!
А ний, наивниците клети,
си мислим, че ще стигнем „Рим”...
И носим дните си проклети,
и даже му благодарим!
О, няма все да мътим Гьола...
Все някой ден ще отмъстим!
Ще смъкнем Дявола и Произвола
и като хората ще продължим!...
© Христо Славов Todos los derechos reservados