Червено беше слънцето и пясъчно,
светлици заиграха над главите ни
в един неделен ден подир обяда
и в гръмналите радиоемисии.
И как семафори във синьо светнаха:
– Отворен пътят е и все нагоре е,
и ви чакат на червената планета.
Мълчаливите ù пазви проговориха.
Дъгата се разчупи в звездни залчета,
изрони се в трохи за гладни птичета
и разноцветни пърхаха крилцата им,
а после във зениците потичаха,
за да разкажат откъде сме тръгнали –
слепи – колко пътища сме извървели,
преди да писнат совите за връщане
и да превърнат в шепоти вселените.
Небето се заплете по етажите,
по улиците облаци потекоха
с онази крехка тленност на миражите,
прегърнали оазиси и трепети.
И бе така красиво – като в притчите.
Очите пиеха и дъжд, и люляци.
По пистата вселенска се затичаха
крачета боси с плитчици разюздани.
От космоса се връщаха совалките,
не бяха нужни повече скафандрите –
в мига, когато хората пораснаха
и проумяха, че са просто ангели.
© Валентина Йотова Todos los derechos reservados