Поглеждал ли си стария ми дневник -
страниците пожълтели говорят, даже без да ги четеш...
Тук усмивка има и картинка сладка -
явно щастието гряло е в душата,
тук пък размазани са думите -
от сълзи навярно, по някого изплакани...
Има дни, изписани със страници,
случки смешни, тъжни, разнообразни...
Но следа, изгаряща в сърцето,
други дни оставят и до днес -
дни, в които само редче има, а в него толкова много...
Поглеждал ли си стария ми дневник -
той е като моето сърце.
Изписани са страници десетки
и макар да има още място,
хартията е пожълтяла вече, накъдрена е малко от сълзите,
годините накъсали са я по края...
Но като по чудо цял е още - и място има -
за новите усмивки, за новите сълзи дори...
За всичко, предстоящо занапред.
А ти поглеждаш и решаваш - нов дневник искаш да ми купиш.
И там, на страницата първа, зад скъпата корица да започна
с твойто име най-отпред...
Но химикалката ми стара - пързаля се по лъскавия лист,
без следичка даже да остави...
И сигурно и нея ще смениш - като всичко, непасващо на теб,
но знаеш ли, че този първи лист най-лесно къса се след време,
а там, на стария ми дневник в средата,
защитен щеше да е, но уви...
И как така "обичаш ме" твърдиш,
но искаш всичко старо да сменя,
не искаш да си страница поредна
в моя дневник с повехтелите корици.
Но знаеш ли? - това съм аз.
И може да отричаш всичко старо,
но то ме е направило такава, каквато искаш ме сега.
И ако някой е решил да бъде с мен,
ще трябва да преглътне страниците първи
и там, на моя следващ лист, да запише името си,
оставящ миналото кротко да стои отпред.
© Стефани Todos los derechos reservados