Паяко, запридаш о̀рлови гнезда,
а пепелянки се излюпват горе,
напечени скали се попритискат,
увиснали на жилав корен.
Орел не е посмял да накълве и еделвайс:
кълват яйца на пеперуди в шуплите,
помитат грануломни върхове,
помитат овчи кожи, овчи ризи,
нагоре вдигат ги. Заслиза
рижият човек, захлупен в косми,
задишва се, измисля си молитва,
разравя пепелището за кокали
и после подпира с рамото си хоризонта,
а месест облак път му прави.
Орлите над главата му политват,
кошути хрупат дървен еполет,
презрели зеленикавия вкус.
Играе рижият човек и се смекчава -
от охлювена слуз,
от някакво трептене,
от мараня
и много взиране
и продължава слизането, моли се
за куп подземни облаци,
за чернозема под краката си,
втвърдени бели фигури си моли,
да ги одяла и да ги размекне,
джоб си шие и сади пшеница –
да култивира ноктите си,
рижите си косми,
отглежда куче - да си поровят заедно,
кокошка – да накълве пшеницатa;
паяците го разпридат, на пепели го правят,
в подноса на орлите горе,
в овчата им купел
го попритискат към други рижи пепели
със жилав корен.
© Елед вен Todos los derechos reservados