Самотен днеска Ботев ще изгрее
сред патос, сред фанфари, глъч и шум,
а утре образа ще избледнее
и само в чувство на отделен ум,
очистил се от слепи кукловоди,
сред стиховете от бунтовен плам,
ще моли Ботев смело да го води
към свободата вътрешна, натам,
че днеска свободата е заета,
празнувана под чужди имена,
и от затвора, неизменно свети,
но я диктуват чужди знамена.
Героите измислени нехаят,
празнуват си за собствен интерес
и свободата как да я познаят,
бомбето днес е вчерашния фес.
Сирените срама ли ще измият
от робския предателски прогрес?
И търся Ботев, в стих ще го открия,
празнувам тихо, без фанфари днес.
© Милена Френкева Todos los derechos reservados
А почит се отдава с чувства на преклонение, гордост и уважение.