Тъмна светлина
(на изгубените души)
В стая с посивели мебели,
посипана от паяжини и прах,
седи момиченце на стар паянтов стол.
Единственият цвят в този чезнещ мъртъв свят
е нейната дантелена розова рокля на волани.
В тягостната тишина нейното дихание
се превръща в повей - нежен и разкошен.
Оттук светът изглежда грозен,
но взреш ли се в нея -
потъваш като в необятен океан.
Още малка е, но осъзнала, че навън е страшно,
че всички носят маски - зловещи и опасни.
Очите ѝ - сини перли в умираща пустиня -
светят в тъмнината - гостоприемна и подканваща.
Малки безцветни капчици се стичат от ръба им -
търкулват се по розовите бузки
и тупват като камъни върху прашния килим.
От тъмнината се надигат сенки -
пропълзяват бавно и надвисват над нея.
От тавана се процежда дълга костелива длан -
по пръстите се стичат черни капки пяна.
Розовата рокля на волани потъмнява,
очите бавно издигат се нагоре - към тавана.
Ужас се изписва по лицето детско
и устните отварят се за писък.
Дланта протяга свойте пръсти
и погалва нея по русите къдрици.
"Не, твърде малка си да мразиш и обичаш,
изживей докрай своя земен път,
о, дете на невидимата сила!"
Сенките отдръпват се и изчезват невидими в ъглите.
Изминаха години - дълги, сиви, убийствени години.
И ако отидеш там - в чезнещата къща,
на върха на хълма, близо до брезата,
ще я видиш - седяща на стар паянтов стол.
Тя все още чака, загледана в мръсния прозорец,
светлината, прибираща бездомните души.
© Яна Todos los derechos reservados