3.
Пощальонът яко пил...
А знаем-виното не трае!
Изпял той каквото знае
и в чест на Одисей тръбил,
какво го чака вкъщи...
Одисей се разгневил
и тайно се намръщил.
Веселбата продължила-
както знаем-до зори...
Сръчно Одисей, със сила
писмото взел и изгорил!
А служителят на Хермес
на пазар продал за роб!
Тъй постъпват с неверните!
Мълчали другите до гроб.
И когато към Итака
Одисей отплавал сам...
Всички знаем как е
бил посрещнат там.
4.
А милата ни Пенелопа
успяла да пристигне в срок!
Докато Одисей похлопа,
тя натрупала на влог
връзки тайни, също явни
със придворни и слуги,
че платно тъче отдавна
и с мъжете не дружи!
С една дума-била чиста...
Какво ли мисли Одисей?
Само ти недей да мислиш,
ами от сърце се смей!
© Стойчо Станев Todos los derechos reservados