30 ago 2024, 15:49

Вървя подир небесния светлик 

  Poesía
109 3 2

ВЪРВЯ ПОДИР НЕБЕСНИЯ СВЕТЛИК

 

... щом вятърът засвири на дудук през листопада – жълта пашпалига,

в изкъртения дънер – гнил чурук, светулките прощално ми намигат,

и – щом се просне първата слана – фъндъци вълна, свлечена от хурка,

и с поглед благ сподири ме сърна, и таралеж след миг ми изтопурка,

в стърнищата денят ли ме отвя, търкулнат трън в едно валмо бодили? –

 

и аз ли? – в сиротинките-нивя – сял вятър! – жънах цял живот осили,

прощалните ми радости са кът! – не скътах нито злато, нито сърма,

и ще си грохна някой ден на път, душа протегнал, за да ви прегърна,

вървя подир небесния светлик към зимата – по туфи мъх и лишей...

И благославям всеки светъл миг, що Бог ми го изпраща, за да дишам.

© Валери Станков Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • "и - щом се просне първата слана -
    фъндъци вълна, свлечена от хурка,
    ...
    И благославям всеки светъл миг,
    що Бог ми го изпраща, за да дишам."
  • и – щом се просне първата слана – фъндъци вълна, свлечена от хурка,

    Няма такава поезия!
Propuestas
: ??:??