Не мисля, че защото нямам време
не се оглеждам, Огледало, в теб!..
А затова, че Съвестта ми дреме
и търся щастието в своя джоб…
Аз знам, светът не се върти край мене,
а аз съм в тоз водовъртеж…
Като костилка съхне мойто семе —
и мечтите ми край мене тръгват пеш…
От болните амбиции големи;
от този шеметен необуздан стремеж;
нещата ни стоят недоградени
и мигат като светлинка от малка свещ…
Безперспективите на друго време
сега болят в душите ни, като артрит…
Отровата погълната - не дреме,
механизъма - отдавна е навит…
Сега аз виждам същността нелепа
във огледалото на всеки свой другар…
Че вярата ми сляпа не укрепва...
а дими, като неугасена жар!..
О, Самотата е дълбоко в мене!
И тържествува тя над дружба и любов…
Дорде с живота си се разбереме
и над стария си изградиме нов!
Не е туй моята последна песен!
Аз знам Животът че не властва над Смъртта!...
Приемам го, от туй не съм потресен!...
Но тегля под хесапа си – черта!...
© Христо Славов Все права защищены