Отворила прозореца
търсих твоите очи.
Но горе луната студена
като несретница бледна стои.
Нищо не казва, проклетата,
а всички ни вижда оттам.
Тя знае къде си.
Признавам, и аз знам.
Задуха силен вятър,
а прозореца беше отворен…
Тъгата на пропиляното време
в очите блестеше
със блясък отровен.
Да, отрова беше.
От толкова горчива самота.
Сълзите си изплаках вече
и пак си бях сама.
В стаята уютно мрачна
сякаш влетя изведнъж
птица със черни крила…
После заваля дъжд.
Стихиите всички се изнизаха,
както се изнизват и годините.
Слънчев лъч един заблестя.
Навън си отиваше есента.
Неусетно зимата дойде
и посивя лазурното небе.
Но не сещах студ.
Болката премина –
и причинената от теб;
и сълзите изплакани
поради твойта ревност –
всичко си замина…
Това ли е животът?
Страх, самота, смърт?
Несбъднати копнежи.
Неразбрана нежност.
Презрение и скръб,
прекършени мечти –
това ми даде ти.
Но ти простих!
…
Погледнах се уплашена.
Това там аз ли бях?
До прозореца сгушена.
Не знам, но май че спях…
А стаята опушена
потъваше в своя
ироничен смях.
Смееше се тя
на една старица,
която безумно живя.
Тази старица мечтаеше.
Да, тя имаше мечта.
Бе я изоставила
в името на любовта.
Но каза си – „това е съдба.”
Тя не осъзнаваше
колко глупаво постъпва.
Че живее чужд живот,
че себе си потъпква…
И животът й я стъпка!
© Светлана Тимофеева Все права защищены