6-ти август 2021 година*
(преображение)
Днес утрото нахлу като стихия
и демоните на нощта подгони,
но тръгна си и нощната магия
в преобразяващите се сезони...
А във гората северният вятър
отново дните дето идват дебне...
На хълма горе чака и мъглата
и времето е топло за последно...
Едно зверче към изгрева побегна
(до Слънцето поиска да е близо!),
но умори се в своя бяг и легна
приемайки на вятъра каприза...
А Слънцето със себе си заето
намери време: в миг космично кратък –
с усмивка да го бли́зне по нослето
и в пътят си да продължи́ нататък...
Но някъде, отттатък хоризонта
раздухва есен стари пепелища.
Тя може би от неразбрана скромност –
не иска и не обещава нищо...
Но и природата си има па́мет –
и помни о́ще есенната сладост...
След бурите на лятото: тя за́вет
очаква за отлитащата младост...
Та за това навярно е прието –
във есента да бъдем малко тъжни
и в облачните фигури в небето
да разпознаем бъдното сме длъжни...
А в Тайнството „преобразяване“
фактически е „божията воля“
и в предстоящото му изживяване:
да станем само по-добри се моля...
А хората внезапно проумяли,
че ще се свършат приказните но́щи –
поемат по житейските спирали
с надеждата за страст гореща о́ще...
Но есента ще донесе в замяна
на северните ветрове, мъглите
и с о́ще неизбежната промяна –
и малко неразумност във мечтите!...
Е, може пак абсурдно да се влюбим,
но вечер край разпалени камини –
какво в Преображенията губим
ще смятаме с „обратните“ години...
На есенни цветя със аромата
и клоните от зрялост натежали
не можем да повярваме в Съдбата –
твърдяща, че сме малко остаряли!...
Носталгия по лятото разнежва
душите ни за обич закопняли
и с вяра във Вселенната надежда
на гра́вита́ционните спирали...
Понеже знаем в Пътя галактичен
отново ще се извърти́ Земята
и лято пак във пристъп романтичен
в живота ни ще върне топлината...
... С „преображение“ не ни тревожиш
защото знаем, че е неизбежно –
щом по-добри ще ни направиш,боже!...
... Но и за теб това е невъзможно!...
06.08.2021.
*на 6-ти август е празника „преображение господне“.
Според българската митология на този ден се
„пречупва“ лятото и започва есента.
© Коста Качев Всички права запазени
Дано да станем по-добри!
Поздравления за пожеланията, Коста!