Август е стъпил
автор:Елеонора Крушева
Надскочил хълма на лятото
Август мие лицето си в хладен поток,
толкова зрял по поля и по плодното
с дъх ароматен на градински герой!
Ще поспре насред път до стара чешма,
а нощта ще приспи под звездите,
от тая жега и морна снага
ще поиска да сънува пак младините!
Ще присъни спомени в старата къща,
където е пял със щурците,
ще повее някоя стройна липа
с неразгадана тайна в очите!
Ще се събуди в познатата гледка
с няколко стръка различия,
паяжини и прах да разнищи от плет
по хълмистите уморени приличия!
Ще счупи на времето бясния ход
и под сянка на своето минало,
ще припомни колко много вървя
да узрее по снага и във виното!
Август е стъпил и гледа напред
да подшушне,че още е лято,
и пътува зрял с безсрочен билет-
кръговратно е , дарява во благо!
© Елеонора Крушева Всички права запазени