Преплува океан с безброй съдби
и не потъна в този хищен хаос.
Ти прелетя над слепите тълпи
и не пропадна в пропастта от жалост.
Премина през пустини с жарка ярост,
горите мрачни прекоси без страх.
И в зной, и в студ ти не показа слабост.
Не се предаде пред лъжи и грях.
Как времето без разум нагруби
същността ти истинска. Без радост
обрекоха те дни, но не склопи
очите си и не изгуби патос.
Родени в алчност и в горчива гадост
обещания валяха с прах.
Въпреки това запази святост...
Не се предаде пред лъжи и грях.
Идиотщина не се търпи,
а мнозина виждат в нея благост
и дори обсипват я с хвалби,
и убиват бъдещата младост.
Неотклонно властващата наглост
ще пирува с мижавост и крах.
Сред абсурда само ти си яркост.
Не се предаде пред лъжи и грях.
О, Градивна воля, пречупи
подлите окови! В теб познах
устрема- сърцето в плам заби...
Не се предаде пред лъжи и грях.
© Асенчо Грудев Всички права запазени