На шест годинки утре ставам!
Всички казват: „Вече си голям!“
Знам, много трябва да внимавам,
ако за детската градина тръгна сам!
Опасно е платното да пресичаш.
Запомних - в ляво първо погледни,
а после в дясно, без да тичаш
по пешеходната пътека премини!
Но не по всяка имаш право!
Пътека „зебра“ избери!
Предимство тя осигурява
пред всички преминаващи коли.
А най-добре е, ако е поставен
на всяка пряка и на всеки тротоар
висок, трицветен, може би най-важен
за пешеходци и шофьори – светофар!
Виж, светна със червеното оченце.
и строго сякаш каза : “Спри!
Почакай търпеливо ти, момченце,
и смяната на светлините ми следи!“
И ето, светна жълтото око под него.
От татко знам, че трябва да почакам.
Изгасне ли, подканя ме око зелено.
Ще пресека отсреща… Няма да протакам!
Днес в детската градина госпожата
за всички пътни знаци ни разказа.
И за да е ясно на децата,
чудесно филмче с тях показа.
Различни са по форма, цвят, значение…
И важни! От катастрофи те предпазват!
Поставят ред във пътното движение,
така че трябва да се спазват!
Макар и труднички наглед,
да ги науча, май ще се захвана.
И задължителни, и указателни - наред!
И даже тези за забрана.
Когато няма светофар на пътя
регулировчик там застава.
В средата, в центъра на кръстопътя
стоп – палка пътя ни указва.
Всичко вече съм научил, всичко вече знам.
в детската градина тръгвам сам пеша.
Е, шегувам се …Не сам!
С мама или татко – утре сутрин ще реша!
© Даниела Виткова Всички права запазени