Нощ дойде и светлината заличи,
потъна бързо всичко в мрак,
а в тъмнината само си личи
една врата със странен знак.
Обсебен от страх и притеснение,
уплашено присегнах със ръка,
обгради ме неистово вълнение
и спонтанно отворих таз врата.
Вътре също беше много тъмно,
но не желаех и за миг да спра,
продължих да следвам устремено
красив и нежен шепот на жена.
Внезапно ярък пламък ме озари,
прикани ме към него аз да тръгна
и искрящо женско лице ме заслепи,
за миг сърцето ми изтръгна.
О, Боже, та тя цялата сияеше,
помислих си, когато я видях.
Да ми каже нещо май желаеше,
но втренчен в нея, нищо не разбрах.
И за миг усетих, че съм влюбен
силно в тази приказна жена.
Макар да знам, че бях загубен,
във стая, обгърната с тъмнина.
Понечих нежна целувка да ù дам,
но без дори да каже, тя изчезна
и ме остави тук, напълно сам,
във тази тъмна, мрачна бездна.
Фантазия било е всичкото това
и реалното пак пред мен стои.
И къде със радост, къде с тъга
пак отворих зеленикавите си очи.
© Владимир Ганчев Всички права запазени