Дали си моя пролет закъсняла,
от лястовичи полети орисана,
сред ятото от черни оцеляла -
не приказна, а само недописана.
Дали защото всъщност си различна
и отдалече си личиш в небето,
изглеждаш, моя бяла, непривична,
а си родена в полет на сърцето.
Дали защото всичките надежди
по жицата ни теглят непривично,
наметнем ли си белите одежди -
сред черните ни виждат вече всички?
Дали от суеверие сме други,
а белите, различните, ни плашат -
убиваме ги с истински куршуми,
когато прекалено много значат.
..................................................................
Според старо поверие в Северна Добруджа, белите лястовици носят нещастие и когато се появят - хората ги убиват.
Йовков е преосмислил тази идея в положителен смисъл и в неговите разкази бялата лястовица е символ на надеждата и щастието.
За всички нас лястовиците, бели или черни, са символ на пролетта.
Нека не убиваме с куршуми новото бяло начало в себе си, чийто символ е Бялата Лястовица! Честита Пролет!
© Нели Господинова Всички права запазени
Поздрави, Нели!!!