От стари времена, от памтивека,
почти от както пръкнал се човека -
един тиран безчинства без контрол,
обичан и отричан - Цар Алкохол.
На сватби било, на смърт и кръщенета,
сред пищни гозби, ястия, мезета -
една-единствена и главна рол,
е запазена за царя Алкохол.
Така навлязло ни е в битието,
че кръвно свързани сме с питието.
А туй е най-световната измама,
живота ни превръща тя във драма.
Че може ли така да се живее,
от страх, случайно, аха да съгрешиш
и чашка винце да не си налееш,
за да не набучиш съвестта на шиш.
Колко празни клетви - четвърт век.
„Не ще пиянствам", дявол да го вземе.
Да си пийна, случва се, като човек -
а сетне стигам чак петляно време.
Но влязох в битката като същински мъж
срещу Бакхус* и цялото му войнство.
И скъсах веригите му изведнъж -
освободен от алкохолно робство.
И ако искаш ти да счупиш рóга,
на злото у тебе, и да победиш,
победата изисквай ти от Бога,
свободата от него ще наследиш.
Лето две хиляди и седмо! - М. Бочакоолу
Публикувано по молба на автора!
*Бакхус-Бог на виното.
© Теодора Всички права запазени