9.09.2024 г., 9:00 ч.

Четене на птичи полет 

  Поезия
85 2 2

ЧЕТЕНЕ НА ПТИЧИ ПОЛЕТ

 

... подир епохи суета,

в които не сънувах птици,

сега се уча да чета

небето в птичите зеници,

 

да милна житения стрък

и да въздъхна дъх на цвете –

затварям своя жизнен кръг

по волята на Боговете,

 

но нито песен, че съм тук,

и – нито ужас, че изчезвам,

заби Луната остър плуг –

оре Вселенската ми бездна,

 

и като две и две си знам,

че този свят не беше моят,

че и парчето шпек салам,

наджипкаха ми го със соя,

 

и – лъган щедро! – на ангро,

във стихче – послеслов във скоби,

аз писах с ангелско перо,

че този свят е свят за обич! –

 

как помня – нявга бях човек,

дошъл от звездните пространства,

и – кръгла нула на геврек,

пих, плаках, писах и пиянствах,

 

сега – безног, безкрил, безрък,

дух из Вселени неизвестни,

опъвам ангелския лък! –

и ви изпращам светли песни,

 

към вас епохи самота

изгледах в своите зеници...

Като си тръгна от света,

ще знам как се лети със птици.

 

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Хахахаха.... Браво Валка! /ама с това "наджипкаха" щях да се задавя с бирата от смях/
  • и – лъган щедро! – на ангро,
    във стихче – послеслов във скоби,
    аз писах с ангелско перо,
    че този свят е свят за обич! –

    Няма такава поезия!
Предложения
: ??:??