Според една легенда, когато Адам и Ева били изгонени от Райската градина, Ева откъснала четирилистна детелина, за да и напомня за дните прекарани там. Ако в градината ви има четирилистна детелина, в нея има и късче от Райските Селения и божията благословия е с вас.
Четирилистна детелина
Цял живот я търсим.
Детелина с четири листа….
Разгръщаме с трепетни пръсти
неокосената още трева.
Във всяко стръкче се взираме,
но листата все са по три?
Нужното… трудно откриваме.
Късметът се крие от хорски очи.
Но ето, в своето съвършенство
сред нейни посестрими я откривам.
Всеки лист е скрил чародейство.
Талисман с магическа сила!
Първият лист е наречен за Вяра .
Надежда вторият е скътал.
Третият Любов на двама дарява,
четвъртият Щастието сбъдва.
Намериш ли такава детелина,
не я откъсвай! Нека да цъфти!
Нека не съхне в страници на книга.
Магията ѝ с всеки сподели!
© Даниела Виткова Всички права запазени