ДА ВИ ОБИЧАМ
... какво да сторя, че да го превърна света във просто място за Любов? –
и да повярва моят брат посърнал? – че Бог за нас редил е благослов,
че даже най-последната надежда лети! – макар с опърлени криле,
и светлото небе във нас се вглежда – дори и да живеем твърде зле,
да дам петак на просяка пред храма, за свидни мъртъвци да пална свещ,
и да не ми се кара вечер мама: – Със тая обич патки ще пасеш! –
да си раздам на мравчиците хляба със Обич – до последната троха,
да милна със десницата си слаба човечеца, покаял се в греха,
преди да литне сянката ми птича към Рая? – или в Дантевия Ад,
остава ми едно – да ви обичам! – завинаги в ужасния ни свят.
14 април 2023 г.
гр. София, 21, 00 ч.
© Валери Станков Всички права запазени
Честито Воскресение Христово!