Двамата монаси
древна източна притча
Двама монаси в планината вървели,
на брега на реката се спрели...
Виждат, млада девойка да чака,
нямало брод за оттатък.
Единият бързо на помощ притичал,
с жената оттатък преминал.
Оставил я кротко на другия бряг
и с брат си продължили нататък...
Но спътникът негов мълчал унизен,
не обелил ни дума през целия ден.
Чак на смрачаване рекъл му той:
"Защо се направи днес на герой?
Нима си забравил какво повелява
нашето знание за светската слава!
Избягвай жената, стой надалече,
а ти на ръце я пренесе, човече!"
"Така е, аз й помогнах да мине
и толкова само! Тя си замина...
Но твойта душица е вече заета,
ТИ ОЩЕ Я НОСИШ В СЪРЦЕТО!!!"
© АГОП КАСПАРЯН Всички права запазени