Не моля, когато изгарям от жажда.
Не моля за залъче хляб.
Не моля за обич, когато ме смазва
студен, безразличен светът.
Закрила не търся!
Все тъй на открито -
мишена под прицел
на трудна съдба.
И лятната жега,
и зимните бури
посрещам сама.
Когато ранена в сърцето
оставам без сила, без дъх,
не стоя на колене,
и нивга не падам -
запазила гордия дух.
... И само насън доверчиво се свивам
под нечие топло крило.
Излъгала себе си, кротко заспивам.
Но съмне ли, зная -
сън е било...
© Мария Марковска Всички права запазени