Христос - циганина
Христос не беше чувал за Христос.
Не знаеше ни Юда, нито Петър.
Но животът бе целунал го веднъж,
и три пъти от него се отрече.
Христос вървеше гологлав и бос,
и носеше чувала, както кръста
е носил другия Христос.
Но на циганина никой не помогна.
До циганина никой не се спря,
и никой не видя как снощи,
приседна сам под пълната луна,
в една градина със овошки.
Извади от торбата хляб
и виното, което бе намерил.
Отчупи твърдия комат,
и тихичко започна да вечеря.
Но къде ти днес градина без охрана?!
Надушили неканения гост,
нахвърлиха се върху него двама
и арестуваха...Христос!
Във своето невежество горкия,
какво е сторил не разбра,
а само чу как хвали се единия,
че с един юмрук го заковал!
Емил Стоянов
© Емил Стоянов Всички права запазени