Да скита Диоген се измори.
От векове планетата претърсва.
Че хора има много, но уви -
човеците в картинката отсъстват.
Реши, че може би е остарял.
Очите му са слаби. Недовиждат.
Не може в тоз` огромен ареал
да няма някой, който е загрижен
за въздуха, за всички живини,
които Бог разумно е посеял.
За да е пъстра тази земна шир
и всяка твар щастливо да живее.
Но маршируват срещу Диоген
единствено овълчени лица.
На злобата и завистта във плен
заети непрестанно със война
за власт и за пари, за територии.
(Че колко му е нужно на човека?)
Направи опит Диоген да спори,
но бе завързан, после освидетелстван.
Затвориха го в лудница. И там
откри човеци. Поуспокои се,
че вече няма да се чувства сам
на човещината в аления списък.
© Дочка Василева Всички права запазени