Христос Воскресе днес
и всичко тъмно светна.
Дори и ранната роса
от полъх Божи трепна!
***
Иисусе, ти възкръсна днес
и сигурно видял си своите чеда?
Или затворил си очи в несвяст,
обиден от позора и напит с тъга?
Видя ли как човекът пада в мрака,
как близките делят комата хляб?
Как верните ти раби тихо чакат
да възнесеш във небесата своя град?
Аз знам - дори очи да си затворил,
през клепките ще видиш участта,
която сам на себе си наложих -
бях по-добър от дявола в това!
Градим стените на красивите си къщи
и отначало всичко свети и блести...
Но с времето петна от мухъл ни се мръщят -
да ни покажат, че живота ни лети...
Но ние пак градим - все тъй неуморно,
тук-там пребоядисваме лекетата и хоп!
Залъгваме се, че сме скрили от позора -
за бъдещето после пак ще теглим чоп...
Видя ли, Боже, как летим с глави надолу
и всеки чувства, че ще се удари като самолет,
но някак вярата ни не е толкоз силна
да се обърнем към небето и да продължим напред!
Аз знам - дори очи да си затворил,
през клепките ще видиш участта,
която сам на себе си наложих -
бях по-добър от дявола в това!
© Симона Гълъбова Всички права запазени