ИЗПРАЩАНЕ НА АВГУСТ
... нали е само лист от календара, от мен и август взе, че отлетя,
приспивна песен вятърът подкара из парка – по алеите с цветя,
не се целуват влюбените вечер на пейките под залеза златист,
и листопадът тихо се съблече, започна да се рони лист по лист,
като че ли надрусана със дрога,
Луната сцепи облака надве,
потъна Варна в сънна изнемога – и сигурно ще спи със векове,
седя на плажа, гледам си вълните и си провождам птичите ята,
и все така живея – ненаситен! – за слънчице, любов и доброта,
душата нивга няма срок на давност, и казвам ти като на братец свой:
– Здравей – и сбогом, мой прекрасен Август! –
дано намериш в бездните покой.
© Валери Станков Всички права запазени
Луната сцепи облака надве,
Винаги оригинална образност, която няма как да се сбърка.