21.08.2024 г., 1:48 ч.

Живот – недорешена кръстословица 

  Поезия » Философска
229 5 14

 

Живот – недорешена кръстословица

 

                                          посветено

 

Тя знае всичко… Вестници продава.

Решава кръстословици – на ден по пет.

С тях игнорира хорската гълчава

кутийка по кутийка, ред по ред.

 

Светът ѝ дневен – столче зад гишето,

купчинки вестници, вода и чер молив

(накрая с гумичка). Това е общо взето.

То колко трябва на човек да е щастлив.

 

Кутийка, по кутийка срича дните

от изгрева до залеза. В тандем

с онези, що живеят в новините

кога за месец, и кога за ден…

 

Тя знае всичко. Без това, което

търкаля си въпроса мълчешком.

Когато всичко скъпо е отнето,

как се живее в глух и празен дом?

 

Каква била е? Никой днес не помни…

(Тя още помни титли и лица…)

Спирàлата, уж сочи с пръст нагоре,

накрая „горе” се оказва под пръстта…

 

Какво било е? Спомените ронят се

по вертикал в хоризонтални имена.

Живот – недорешена кръстословица

стаил надежда в празните места…

 

© Дочка Василева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??