Какво е празник? Пълна шепа смях...
Топуркащи из къщата крачета.
На дядо от калпака пада сняг,
а баба прави баница с късмети.
Навред из къщата се носи ароматът
на ритуално-привлекателния вкус...
Очакването... Стъпките... Торбата
с подаръци за всички дето слушат...
Молитва през тамяновия дим
и разговори с примес на надежда.
И всичките лица са обичливи...
Иконата от пруста ни поглежда
със тъжните си най-добри очи.
Свещта гори... Камбана отдалече
напомня греховете да простим
на всички. И дори на враговете си...
Какво е празник? Глътка светлина
сред спомени, които да те пазят
в онази много тъмна тишина
когато сам предпразнично останеш...
© Дочка Василева Всички права запазени
Щастлива и -та година!