Стихове без смисъл, те ще са чудесни -
с добра мелодия във песен се превръщат на мига.
И сякаш ги дочувам - ту по-широчки или пък лекичко възтесни,
прескачат като пуканки в гореща - чак до розово тава:
Животът е дълбоко смислен като цяло…
Или безсмислен като вчерашен скандал?
Защо се раждаме, и учим,
парим своя дух и тяло-
за да завършим пътя си дотам –
откъдето се е той създал?
Защо създаваме децата си – къде е смисъла и там?
За да повтарят грешките ни?
За да приемат по-жестоки удари от тези –
понесени от нас, в делата си?
Удари от които тях боли, но в пъти повече боли и нам.
Мирът дали безсмислен е - щом армии отглежда,
които го даряват със война?
Войната ражда смърт и още смърт, но с нея и надежда.
Надеждата за мир най-силна е една.
Защо изтънчено и деликатно е доброто,
а лошотията всеядна винаги наглее?
Защо, защо?
А може би защото -
безсмислието и над тях владее.
Безсмислен е денят ни и слънцето – засмяно.
Навярно липсва смисъл в настъпващата тъмнина.
Безсмислени за някого са тези стихове –
написани набързо, „на коляно“,
в очакване на утрото и тихата небесна синева.
© Иван Иванов Всички права запазени
Произведението е участник в конкурса: