Когато прережат една -- не! -- три струни
на някой блестящ цигулар*,
се вижда най-ясно неземният дар
и пляскат от всички трибуни.
И пътя кога под лъчите на юни
посочва водач, без самар
ще стигне в града скъпоценен товар,
преминал през сухите дюни.
Когато отнемат ѝ златна корона
и с тих манастир смени трона,
на святост наложена в първия ден,
кралицата става кралица
и само когато от кон и от меч е лишен
е истински рицарят рицар.
--------------------------------------------------
* Препратка към една колкото известна, толкова и невярна историйка от живота на Николо Паганини.
© Тошко Всички права запазени
някои разходки назад във времето са definitely rewarding