7.08.2024 г., 7:19 ч.

Когато пеят Третите петли 

  Поезия
88 3 3

КОГАТО ПЕЯТ ТРЕТИТЕ ПЕТЛИ

 

Не съм сюблимен, нито съм велик.

Далечe съм – не ме е милвал Господ.

Записвам всеки свой Божествен миг

с надеждата, че го живея просто.

 

В литературни глутници не вих!

С душица – разсъблечена до голо,

аз пях – дали бе вопъл, или стих? –

не знам. Но знам, че свирих мое соло!

 

За себе си какво ли не дочух? –

срамувам се дори да ви го казвам.

От мен остана шепичката дух

и ризата – на чистата ми пазва.

 

Написаните книги – те са прах.

Прочетеното – то ще се забрави.

Погрешен ключ ли, Господи, въртях? –

в ръждясали души и гнили брави?

 

Какво спечелих? – вятър и мъгли.

Май, друго не. Разбрах го – най-накрая! –

когато пеят Третите петли,

Поетът пее с ангелите – в Рая!

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??