Дали народът, тоест
И ти, и аз, и всички нас.
Дали великите водачи
С талант, амбиция и власт.
Или пък алчни политици,
наужким вещи познавачи,
а всъщност истински смешници.
На благи вести продавачи,
но много често и мръсници.
Дали жестоките палачи
изцапали ръцете с кръв
в името на висши цели
Или случаен минувач
от бог орисан да е пръв.
Или безлики историци
и хроникьори на събития,
анализатори, критици,
на истината глашатаи,
истина на победителя.
Или там горе вечен разум
чертае нашите съдби
и ту обича, ту презира
преходните си творби?
Дали до края да играем
в живота скромната си роля?
Или неспирно да мечтаем
и следваме по своя път
своята свободна воля.
Невидими ръце неспирно
пишат вечните архиви
кой точно пише има ли значение
ако се чувстваме щастливи?
© Веселин Данчев Всички права запазени
Поздравявам те.