Ямурлуци вият друми. Хрупат сняг нозе корави. Брей!
Вит кравай в пещта танцува. Хлопка медено хортува. Хей...
Идат снажни коледари. Срещай, байно, сурвакари - вред.
Наточи с менчето винце. Сиренце сложи и мед...
Кървавичка хем изкарай, от суджука навъртян резни.
И ракийка синджирлийка, бобец, зелце и сърми...
Булята ти пременена в хубост да закичи смях...
Харна да ти е годината - таз гърбина ще пердах...
Вратника ти тропат вече. Срещай, срещай, байно... Беж!
Покани ги, носят радост. Берекета във очи поглеж...
... Жулят гиздави сурвачки, песен грабва мъжки крачки, ах...
- Сурва, Весела година... до амина да си жив и здрав!
© Михаил Цветански Всички права запазени