Да не го четат вегетарианци
и защитници на животни!
Уважавам техните виждания,
но на село е така,
щом вън затрупа ни снегът.
КОЛЕДНА ТРАПЕЗА
(За здравето на Ванчо Бригадира
и в памет на гудата Гошко)
Навънка студено е, но грее слънце
и бутилката с вино изпивам до дънце.
Цената на свинското рязко подскочи,
а моето прасенце помийка си лочи.
Нека се храни, да стане голямо
за Коледа него ще заколим само.
Първо на двора ще му падне главата
и после с мръвки ще напълним тавата.
Ракия ще пием с тез мезета чудесни
и заедно ще пеем Коледните песни.
Който на празника в къщата влезе,
трудно навънка трезвен ще излезе.
Приятели, нека съберем се тук,
а жената ще пържи мръвки с праз лук.
23.12.2007 г.
с. Голема Раковица
© Валентин Добрев Всички права запазени