КЪСНО ГРОЗДЕ
Научих се безмълвно да те обичам,
без и за миг да те искам за себе си.
Във вечност да не ти се вричам
и от теб да не съм лудо обсебена.
Научих се непрекъснато да те мисля
и от мислите парещи да не боли ме,
да улавям, че те има, вместо да липсваш
и спокойно да произнасям твоето име.
Научих се през времето да те виждам
и всеки твой ден да отгатвам в ефира.
В сърцето мълком да не те зазиждам,
а волно да обхождаш нощем всемира...
От тебе нищо не искам, но вместо
туй смирение и покой ти поднасям.
Само сърцето тактува в ритъм „presto”
и с китарно мечтание залеза оглася...
Кръста от плещите си вече свалих
и го турих отпред, ей тук – на гърдите!
Вместо тегоба, като звездица блести
и ме топли, и ми е леко през дните!
В късната обич какво ли може да има?!...*
То, късното грозде – и дребно – е най-сладко!
Сбрало цялото Слънце, на прага на зимата,
носи радост и порив за живота ни кратък!...
© Жанета Всички права запазени
То, късното грозде – и дребно – е най-сладко!
Браво!Но...живота не е кратък..
Прекрасно е!