16.08.2009 г., 22:26 ч.

Лудост 

  Поезия » Друга
543 0 4

Далече от мене,  в града край реката,
където тепета закрилят къщята
от вятъра зиме студен и свиреп,
а лете от жарките ласки на Феб,
просвири за мене победа тръбата!

Бях чакал с надежда дълбоко в душата
да дойде денят фантастичен и теб
да слуша замлъкнала в ступор тълпата,
далече от мене!


Но ето, че твои са, твои устата,
изричащи моите думи! Премята
и люшка водата прогнилия шлеп
на твойте съмнения, ужас нелеп...
Той вече потъва! Сама свободата,
далече от мене,


ти взе във прегръдки! Пред теб на колене
ще падна, когато се срещнем отново
и скоро ще чуя "Врагът победен е!"


Със сила,  с оръжия,  с бой? Не! Със слово
се чупят оковите грозни и стари!
Усмивката ясна лицето сурово


на твоя пазач тъмнокос ще попари!
Връз твойте мъчители глухи и слепи
небето светкавици,  гръм ще стовари!


А после, с цветя със препълнени шепи
във мойте обятия топли ела!
Ще сбъднем тогава мечтите нелепи


и двама със теб ще разперим крила,
ще литнем към гонещи мрак светила!

© Тошко Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • От мен (6)!Край на коментара.
  • "Италианския" го препоръчат в петостъпен ямб. Тук ти си в четиристъпен амфибрахий. Повсеместно. Уеднаквено е.
    Не може да създаваш нова форма без да разчупиш рамката на общоприетата!
  • Точно така! Словото надвива!
    На вълна безумни експерименти съм. Рондото има точно три срички по-малко от сонета, но успях да постигна и пълно равновесие при опит с италиански сонет.
  • Словото ще победи тъмнината, за да се открие пътя. (Йоан 1: 1-5)

    Смяташ ли да патентоваш това съчетание на рондо с необичайната сонетна форма на Шели?
    Няма симетрия.
Предложения
: ??:??